Vilnius. Šeimos skonių istorija
Vilnius. Šeimos skonių istorija 6-7Vilnius. Šeimos skonių istorija 8-9Vilnius. Šeimos skonių istorija 10-11Vilnius. Šeimos skonių istorija 11-12Vilnius. Šeimos skonių istorija 14-15Vilnius. Šeimos skonių istorija 16-17Vilnius. Šeimos skonių istorija 18-19Vilnius. Šeimos skonių istorija 20-21Vilnius. Šeimos skonių istorija 22-23Vilnius. Šeimos skonių istorija 24-25Vilnius. Šeimos skonių istorija 26-27Vilnius. Šeimos skonių istorija 28-29

Vilnius. Šeimos skonių istorija

EWOS WOŁKANOWSKOS-KOŁODZIEJ knyga su GENOWEFOS WOŁKANOWSKOS receptais Vilnius. Šeimos skonių istorija – tai Vilniaus krašto lenkų šeimos istorija, receptų knyga, savotiškas turistinis gidas po Vilnių ir jo apylinkes, mitybos tradicijų studija, netgi kalbos skirtumų tarp Vilniaus krašto bei Lenkijoje gyvenančių lenkų apžvalga.

Knyga parašyta su meile ir humoru, kuris retkarčiais perauga į ironiją, verčiančią susimąstyti, giliau pažvelgti į save ir savo artimą.

Kad geriau pažintume šį kraštą, anot autorės, reikia susėsti prie stalo ir ragauti. Jei norite pajusti valgių, kuriuos Ewos mama gamino savo namiškiams, draugams ir Lenkijos ambasados Vilniuje darbuotojams, skonį, tereikia atsiversti receptus – knygoje jų daugiau kaip 70! Gal Genowefos kugelis, paštetas ar žagarėliai primins jums jūsų namų skonį?

Detalės

Autoriai: Ewa Wołkanowska-Kołodziej, receptai Genowefos Wołkanowskos
ISBN 978-609-473-067-2
Formatas: 175 x 246 mm
Puslapių skaičius: 304
Svoris 940 g
Kalba: lietuvių
Kieti, spalvoti viršeliai
Metai: 2017

9,99 

Atsiliepimai

Autorė Ewa Wołkanowska-Kołodziej apie knygą

Ir lenkų bendruomenė Lietuvoje, ir lenkai Lenkijoje labai geranoriškai priėmė šią knygą. Visas tiražas buvo greitai išpirktas ir leidykla išleido papildomą tiražą. Gana dažnai esu kviečiama į visos Lenkijos bibliotekas ir kultūros centrus, kad papasakočiau apie lietuvių virtuvę. Ta pačia proga, žinoma, manęs klausia, kaip klostosi lenkų ir lietuvių santykiai, todėl mane labai nudžiugino vieno skaitytojo komentaras: „Manau, kad tąja knyga Ewa Wołkanowska-Kołodziej lenkų ir lietuvių santykius pagerino daug labiau nei pastaraisiais metais visa Lenkijos ir Lietuvos diplomatija.“ Juk ir lenkai, ir lietuviai nė neabejoja, kad toji virtuvė puiki.

Pawełas Goźlińskis, leidyklos „Agora“ vyriausiasis redaktorius:

Būna knygų, kurias išleisti tiesiog privalai, nes, viena vertus, jos tokios originalios, kita vertus, tokios tikros, kad būdamas leidėjas negali suvokti, kaip pačiam toks sumanymas neatėjo į galvą. Taip buvo su Ewos Wołkanowskos-Kołodziej „Vilniumi“. Pasirodo, tas stulbinamas kulinarinės knygos ir reportažų derinys yra idealus būdas Vilniaus kraštui pristatyti su jo nepaprasta istorija, kultūra, papročiais ir skoniais. Visų pirma su skoniais.

Ne kiekvienas autorius įstengtų įgyvendinti tokį sudėtingą sumanymą, bet Ewai, vienai talentingiausių savo kartos reporterių su antropokultūriniu „backgroundu“, tai puikiai pavyko. Retai būna knygų, kurios vienu kartu lygiai intensyviai „skaitosi“, esti skanios, kvepiančios ir sužadina minčių. „Vilnius“ kaip tik tokia knyga. Didelis malonumas būti tokios išskirtinės knygos leidėju ir prisidėti prie tokios puikios autorės tobulėjimo.

 Aleksandras Radczenko (Vilnius), tinklaraštis http://rojsty.blox.pl:

Ši knyga Vilniuje tapo sezono sensacija, o tai Vilniaus krašte nėra lengva. Nes pas mus skaitoma nedaug, o lenkiškai – dar mažiau. Knyga tapo bestseleriu, nors, tiesą sakant, ji anaiptol nėra skirta Vilniaus krašto žmonėms. Juk mes ir be jos žinome, kodėl kepta duona yra geriausias užkandis prie alaus, kokios skanios kiaulių ausys, kodėl tikras lietuvis patriotas neturi valgyti cepelinų, kur yra Vilniaus Šanchajus ar kas yra raginimas. Galbūt taip nutiko todėl, kad Ewa Wołkanowska-Kołodziej savo skonių istoriją pasakoja be šabloninio žavėjimosi Pakraščių patriotizmu ir Vilniaus architektūra, užtat su neslepiama pagarba gimtinei. O gal tiesiog – perfrazuojant Milaną Kunderą – dėl nepakeliamo stiliaus lengvumo, būdingo šiai autorei.

 Anna Kopeć, dienraštis „Kurier Poranny“:

„Vilnius. Šeimos skonių istorija“ – tai neabejotinai labiausiai stulbinamas kulinarinės knygos, reportažo, esė ir šeimos sagos junginys. Tikrų tikriausias unikumas, kurį į rankas turėtų paimti ne tik kulinarijos maniakai <…>. Tai verta perskaityti ir tam, kad geriau suprastume savo šiaurrytinius kaimynus.

Lenkijos skaitytojų atsiliepimai:

Eliza Morawska, tinklaraštininkė, www.whiteplate.com:

Knyga 100 % pagal mano skonį, nes ją skaitant galima… paašaroti. Mėgstu tokias knygas, rašytas iš širdies, su šeimos istorijomis, tikras ir savas. Na, ir man patinka tokia virtuvė, nes primena tai, ką gamino mano Senelė.

Małgorzata Chyla, tinklaraštininkė, www.mojekuchennerewelacje.blogspot.com:

Knyga parašyta su humoru, ji sudomina skaitytoją nuo pat pirmo puslapio. Aš – kuri niekada nesu buvusi Lietuvoje – jau po kelių puslapių pasakiau šeimai, kad per artimiausią ilgąjį savaitgalį būtinai turime išsiruošti į ekskursiją po Vilnių!

 

Rimvydas Laužikas apie knygą:

Jei ieškotume metaforos Lietuvos istorinei virtuvei, greičiausiai tai būtų sluoksniuotas pyragas. Per ilgą savo krašto istoriją atradome, sukūrėme, pradėjome naudoti, perėmėme iš kitų šalių ir kultūrų daugybę ingredientų, patiekalų, maisto gaminimo įrangos ir technologijų. Ir įdomu tai, kad kiekvienas naujas sluoksnis – ar tai būtų bizantinė graikiškoji, ar itališkoji Bonos Sforcos, ar prancūziškoji Apšvietos virtuvės, – neišstūmė ankstesniųjų gastronominių tradicijų. Lietuvos žmonės visais laikais buvo smalsūs, imlūs ir tolerantiški. Tad naujovės mūsų gastronominę tradiciją papildydavo, praturtindavo, bet nenaikindavo. Tačiau XX amžius nebuvo palankus Lietuvai. Du pasauliniai karai, nacių ir sovietinė okupacijos naikino žmones, o kartu ir jų saugomas, iš kartos į kartą perduodamas tradicijas.
Ewos Wołkanowskos-Kołodziej knyga „Vilnius. Šeimos skonių istorija“ supažindina mus su vienos iš jų – senosios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės gastronominės tradicijos fragmentais, išlikusiais dabartyje. Taip, tos, vilnietiškosios, kuri XIX amžiuje buvo užfiksuota Wincentynos Zawadzkos „Lietuvos virėjoje“ ir išsaugota Vilnijos lenkų šeimose. Knygoje skaitytojas ras ne vien receptų, bet ir šiltą, pilną humoro šeimos gyvenimo aprašymą, kartų ir jų pasaulėžiūrų skirtumus bei dabartinės Lietuvos gastronominės kultūros refleksijas. E. Wołkanowska-Kołodziej yra neabejotinai viena geriausių publicistikos žanro autorių Lietuvoje, o „Vilnius. Šeimos skonių istorija“ – viena įdomiausių pastarojo meto knygų gastronomijos tema.

 

Atgal į parduotuvę